Església de Sant Francesc
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Església de Sant Francesc

Valls - Església de Sant Francesc (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Església de Sant Francesc (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1913)

Situació Plaça de Sant Francesc
L'església del convent dels franciscans, construïda a la fi del segle XVI, va ser pràcticament refeta a mitjan segle XVIII. Té planta de creu llatina, amb una nau de cinc trams, cor als peus, i capelles laterals intercomunicades que actuen a manera de naus laterals. La nau central i els braços del transsepte estan coberts amb volta de canó amb llunetes mentre que damunt del creuer hi ha una cúpula amb petxines. Algunes capelles conserven la decoració mural del segle XVIII. La façana és molt austera. Està dividida en tres cossos separats per pilastres de carreus. La porta és rectangular. A la llinda mostra un escut amb un sol i la paraula CHARITAS, amb la data de 1745. Adossat a la façana hi ha el campanar, octogonal, sobre base quadrada. A la cantonera conserva un escut, ornamentat amb volutes, on es repeteix el mateix lema de la portalada.

Després de la desamortització l'església va passar a dependre de l’església de Sant Antoni fins que a causa del seu estat ruïnós va ser dessacralitzada el 1960. L’any 1978, l’edifici va ser cedit a l’Ajuntament.