Antic convent de Sant Francesc
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Antic convent de Sant Francesc (Foto: Santi Gomà, 2012)

Valls - Antic convent de Sant Francesc (Foto: Enric, 2018)

Valls - Antic convent de Sant Francesc (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Plaça de Sant Francesc
Els franciscans es van instal·lar a Valls l'any 1582. Després de romandre en diversos allotjaments provisionals, pogueren alçar el seu convent als afores del poble, on es van traslladar l'any 1596. El conjunt conventual que ens ha pervingut, amb l'església de Sant Francesc, respon a grans trets a les reformes efectuades al segle XVIII, sobre la base de les estructures originals. Els franciscans hi van romandre fins a l'exclaustració de 1835, després de la qual l'Ajuntament va instal·lar una escola pública i, a partir de 1868, un hospital que, modernitzat, encara es manté en l'actualitat.

El convent està centrat per un claustre. Al seu voltant, es disposen les dependències conventuals, les quals aprofiten el desnivell del terreny per conformar una estructura escalonada. El seu aspecte actual és el que va sorgir de l'ampliació del segle XVIII. El claustre, de planta rectangular, té un primer nivell amb arcs de mig punt suportats per pilars amb impostes, de les quals arrenquen les voltes. La segona planta va ser modificada durant les obres d'habilitació de l'edifici com a centre hospitalari. Pel que fa a la façana principal, adossada a la de l'església, té l'aspecte sorgit de les reformes del segle XIX que van transformar el convent en escola. Es conserven, però, alguns elements antics, com els medallons barrocs amb la paraula CHARITAS.