Muralla
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Muralla

Valls - Muralla: restes de la torre del portal del Carme

Valls - Muralla: restes de la torre del portal del Carme (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Muralla del Castell / de Sant Francesc / del Carme / de Sant Antoni
Les restes de la muralla del segle XIV se situen a la cara interna de les cases que actualment donen al carrer Muralla de Sant Antoni (tancament nord), Muralla de Sant Francesc i Muralla del Carme (tancament sud), Muralla del Castell (tancament est), Muralla del Portal Nou i plaça del Portal Nou (tancament oest). L'ordre de fortificar la ciutat va ser donada pel rei Pere el Cerimoniós i conformada per l'arquebisbe de Tarragona l'any 1363. Va ser edificada entre aquell any i 1381 i tenia un perímetre total d'uns 1.430 m i un gruix mitjà d'1,5 m. Es va fer amb pedra lligada amb morter fins a una alçada d'uns 2 m i amb tàpia de terra fins a arribar als 7,5 m, i estava coronada amb merlets. Comptava amb 32 torres i tenia cinc portals: el del Castell, el d’en Berenguer de Llobets, el del Carme, el del Portal Nou i el de Sant Antoni. Va fixar els límits del nucli urbà fins al segle XVII. A començament del segle XIX es van enderrocar els portals per tal d'eixamplar els accessos a la vila i molts trams de muralla anaven desapareixent embeguts per les noves construccions. Els trams que s'han pogut conservar són els que limiten el carrer del Carme i el de Sant Antoni.

Treballs arqueològics duts a terme l'any 2018 han permès identificar alguns vestigis d'una muralla més antiga, del segle XIII, sobre la qual s'hauria construït la que ens ha pervingut.