Capella del Roser
(Valls (vila) - Alt Camp)

Valls - Capella del Roser

Valls - Capella del Roser (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Cort, 24
L'origen de la capella es remunta a l'any 1348 quan es va construir un primer temple gòtic dedicat a santa Anna. Es va enllestir l'any 1355 i com que, a finals del mateix segle es va alçar un hospital adossat, es va convertir en capella d'aquest. Molt temps després, ben entrat el segle XVI, es va convertir en el lloc de reunió de la confraria dels mestres de cases, que tenia com a patrona la Verge del Roser. Això va fer que es comencés a conèixer amb aquest nom. L'any 1588 es va encarregar al mestre d'obres Jaume Solsona una nova coberta gòtica, un nou absis sisavat i una sala al damunt per reunir-se la confraria. Poc després, l'any 1592, els mestres de cases Pere Gras i Francesc Rossell van iniciar la reforma del cor i la façana renaixentista, enllestida l'any 1605. Les obres van continuar al segle XVII amb la col·locació de les magnífiques rajoles decoratives i les de la batalla de Lepant. La capella va assolir el seu aspecte actual durant la segona meitat del segle XVIII, quan es va suprimir la sala de reunions i es va alçar la coberta de la capella, amb una nova volta de canó amb llunetes. Després de les destrosses de la guerra civil, la capella va ser restaurada i, d'aquella actuació, són els actuals esgrafiats de la façana. No es va poder salvar el retaule renaixentista, substituït als anys cinquanta per uns frescos d'Anton Català Gomis. La imatge de la Verge és de l'escultor de Reus Modest Gené.