La Torra. Centre d'Interpretació de l'Arròs
(Camarles - Baix Ebre)

Camarles - Masia de can Jordà, amb la Torre de la Granadella (Foto: Albert Esteves, 2019)

Camarles - Restes de l'antiga cooperativa

Camarles - Restes de l'antiga cooperativa (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Entre Camarles i els Lligallos
Annex a la masia de can Jordà, que integra la Torre de la Granadella i la capella de la Immaculada, hi ha els edificis de l'antiga cooperativa de Camarles, el molí de la qual ha estat reconvertit en Centre d'Interpretació de l'Arròs. Aquesta finca, propietat de la família Juez Sarmiento, marquesos de la Roca, va ser durant els segles XIX i XX un dels motors econòmics del terme. Actualment, al costat mateix del Centre, podem contemplar les restes del que havien estat els edificis de la cooperativa.

El Centre d'Interpretació de l'Arròs, segons s'indica a la seva pàgina explicativa,"ofereix, a partir de suports textuals, iconogràfics i un recull de fotografies i vídeos, una comprensió i una experiència emocional que gira sobre l'entorn de l'arròs, tot relacionant els diferents aspectes que el componen: En primer lloc els de caràcter paisatgístic amb la fesomia canviant del Delta al llarg de tot l'any segons l'estació en què ens trobem. Després veurem la part històrica que reprèn els inicis del cultiu de l'arròs al Delta l'any 1860, la generalització del seu conreu a principis del segle XX i la mecanització posterior de les feines als camps. Per últim, es fa palès el paper de motor econòmic que el cultiu de l'arròs ha tingut per aquestes contrades.

L'exposició fa especial incidència en el tram final del procés de producció de l'arròs un cop recol·lectat als camps: Dins del molí es neteja i es condiciona pel seu envasament i la seva comercialització. El molí és el veritable protagonista, mantenint l'essència del seu origen i prioritzant el magnífic edifici i les instal·lacions i subordinant-hi els elements museístics addicionals. S'hi poden veure antigues màquines encara de fusta i conèixer tots els productes i subproductes que s'obtenen a partir de l'arròs amb closca. Es recorden feines ja desaparegudes com les dels matxeros o els camàlics".