Torre de l'Ermita
(L'Aldea - Baix Ebre)

L'Aldea - Ermita de la Mare de Déu de l'Aldea (Foto: Albert Esteves, 2019)

L'Aldea - Torre de l'Ermita, esquema interior

L'Aldea - Torre de l'Ermita, esquema interior (Foto: cartell in situ)

L'Aldea - Torre de l'Ermita, abans de la reconstrucció

L'Aldea - Torre de l'Ermita, abans de la reconstrucció (Foto: Antoni Gallardo -Arxiu fotogràfic C.E.C.-, 1936)

Situació Camí de l'Ermita de l'Aldea, al sud del poble
La Torre de l'Aldea o Torre de l'Ermita és l'element patrimonial més remarcable de la població. La seva proximitat a l'ermita de Santa Maria i a la plaça de Bous, juntament amb les restes excavades de l'antic castell, atorguen al conjunt un gran atractiu turístic.

La torre, que originalment formava part del castell sarraí va ser refeta en diverses ocasions, al segle XII, després de la conquesta cristiana, l'any 1586, quan sovintejaven els atacs corsaris a la costa, i el 1856, durant les guerres carlines. A començament del segle XX es trobava en molt mal estat i va ser enderrocada, tret de la part inferior atalussada, l'any 1914. La torre actual és fruit d'una reconstrucció de 1936 que aprofita els materials antics.

Singularment, compta amb una planta quadrada per una banda i planta rodona per l'altra. Té l'accés a través d'un portal adovellat elevat al costat del qual hi ha les làpides de les diferents refeccions, la de 1586 feta per la família Jordà, la de 1856 per Guzmán de Villoria i dues més de 1936.