Restes de l'antic castell de l'Aldea
(L'Aldea - Baix Ebre)

L'Aldea - Conjunt de la Torre, el Castell i l'Ermita de l'Aldea

L'Aldea - Conjunt de la Torre, el Castell i l'Ermita de l'Aldea (Foto: cartell in situ)

TipusJaciment arqueològic
Situació Camí de l'Ermita de l'Aldea, al sud del poble
Situat al lloc on hi hagué el primer nucli de l'Aldea, d'origen sarraí, un lloc documentat des de mitjan segle XI i cedit pel comte de Barcelona a Bernat de Bell-lloc. Cap a finals d'aquell segle va passar a mans de l'orde de l'Hospital tot i que cap a 1280 va retornar, a través d'una permuta, a la jurisdicció reial. El 1288 va ser cedit, juntament amb les torres de Burjassènia i Vanaixarop, a l'escrivà reial Pere Marí i el 1304 va ser adquirit pel monestir cistercenc de Benifassà. L'any 1531 va passar a mans de la família Jordà.

Al marge de la torre, que tractem com a element independent, les excavacions han permès descobrir estructures aixecades pels àrabs damunt d’una vil·la o factoria romana.