Molí de la Selva
(La Masó - Alt Camp)

La Masó - Molí de la Selva, soterrani medieval

La Masó - Molí de la Selva, soterrani medieval (Foto: J. Fuguet, 1989)

TipusMolí
Situació Ctra. T-751, km 1
Necessita intervenció urgent
Situat a la riba dreta del riu Francolí, al costat mateix del pont de la Masó, era un antic molí fariner, actiu encara a començament del segle XX. Té origen medieval, probablement de quan els templers tenien a la Masó la seva comanda. D'aquella època són els soterranis, que encara es conserven, amb els seus arcs ogivals. Són dues sales de planta rectangular -una lleugerament més estreta- posades sobre el mateix eix, cobertes amb volta de canó apuntada. La resta, de construcció tardana, es troba en un estat deplorable, enrunat en la seva major part i envaït per la vegetació.

A l'arxiu municipal de la Selva del Camp es conserva un document segons el qual els jurats van adquirir aquest molí a Joan Montserrat, l'any 1498. D'aquí prové el nom de Molí de la Selva.

L'any 1686 està documentat com a molitor (o mestre de molins) del molí de la Selva un tal Joan Soler, el qual va ser contractat per la comunitat de preveres de Santa Maria de Montblanc per construir un molí en el seu terme*.

*Agustí Altisent Equipament d'un molí hidráulic a Montblanc, el 1686