Forn romà (Fontscaldes)
(Valls (terme) - Alt Camp)

Valls - Forn romà (Fontscaldes) (Foto: Judit Ciurana -Invarquit.Gencat.cat-, 2006)

TipusCabanes de pedra, forns i pous de gel
PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Camí que surt de la ctra. N-240, km 24,500
Tot i que habitualment se'l coneix com a forn ibèric, les troballes efectuades permeten datar-lo en època tardorepublicana, cap a la segona meitat del segle II aC i la primera meitat del segle I aC. Està situat enmig d'un camp de conreu, protegit per una edificació refeta l'any 1993. Va ser descobert l'any 1916, en una zona amb abundants restes de ceràmica, i es va fer la primera excavació el 1920. Actualment només se'n conserva la fogaina, excavada al terreny natural argilós.

Per accedir al jaciment des de Valls cal agafar la carretera N-240 en direcció Fontscaldes. A l'alçada del km 24,5000, just a la cruïlla que ens permet l'accés a la població de Fontscaldes, cal trencar a la dreta i circular per un camí asfaltat (PR-C-5) que transcorre paral·lel a la carretera N-240. Cal seguir el camí durant uns 100 metres. L'edifici del forn es troba a l'esquerra del camí.