Celler cooperatiu (Sindicat Vell)
(Valls (terme) - Alt Camp)

Valls - Sindicat Vell

Valls - Sindicat Vell (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorJosep M. Vives Castellet
Situació Marquès de Vallgornera, 9 / Tren
El Celler Cooperatiu de la Mútua de Propietaris, conegut amb el nom de Sindicat Vell o Sindicat dels Rics (per diferenciar-lo de la Cooperativa Agrícola) va ser inaugurat l'any 1920. Està format per tres naus, la central de les quals és més alta i més ampla que les laterals i està sustentada sobre arcs parabòlics de maó vist. La façana principal, amb un coronament sinuós, està flanquejada per dues torres de planta quadrada i té un gran portal central, d'arc escarser, emmarcat amb maó vist, igual que les pilastres i cornises de tot l'exterior, tot plegat, així com l'ornamentació ceràmica, d'arrel barroca.

A diferència de la Cooperativa Agrícola, d'arrel popular i republicana, el Sindicat Vell estava vinculat als terratinents, d'idees conservadores. A mitjan segle XX l'edifici era ocupat per una fàbrica d'àcid làctic i una trencadora de garrofes.