Granja Doldellops
(Valls (terme) - Alt Camp)

Valls - Granja Doldellops, escut del monestir de Poblet (Foto: Albert Esteves, 2019)

Valls - Granja Doldellops (Foto: Pere Català Roca, 1935)

AutorCèsar Martinell (reforma 1930)
Situació Camí de la Granja de Doldellops
InterèsEspecial interès Interessant
Situada al camí que va de Valls al Pont de Goi, el seu origen es remunta a l'època de la repoblació, al segle XII, quan aquestes terres van ser atorgades pel bisbe Bernat de Tort i el comte Ramon Berenguer IV al monestir de Poblet, que hi va establir la Granja. Comptava amb bones terres de pastura i de regadiu i d'un molí fariner situat a la riba del Francolí. El monestir en va mantenir la propietat fins a l'any 1700, quan va ser venuda al pagès de Verdú, establert a Valls, Joan de Segarra Colom. Des de llavors va ser coneguda com la Granja de Segarra fins que, l'any 1930, va ser adquirida per l'arquitecte vallenc Cèsar Martinell per convertir-la en la seva residència.

El conjunt d'edificis, des de la seva conversió en un gran casal gòtic fortificat al segle XIV, ha anat sofrint diverses modificacions, les més importants a començament del segle XVIII i a partir de 1930 quan es trobava en molt mal estat i va ser restaurat i reformat per Martinell. L'edifici principal, travessat pel camí mitjançant una volta, té una capella a la banda esquerra, amb frescos de Català Gomis, de 1943 (que també adornà el menjador, 1957). A la part exterior conserva una finestra d'època gòtica. La balconada barroca, de 1787, procedeix d'una casa de Valls, Cal Sepulcre, que Martinell va adquirir abans del seu enderrocament.