Ermita de Gràcia
(Alcover (terme) - Alt Camp)

Alcover - Ermita de la M.D. de la Gràcia

Alcover - Ermita de la M.D. de la Gràcia (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Alcover - Ermita de la M.D. de la Gràcia (Foto: Rossend Flaquer -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, 1928)

Alcover - Ermita de la M.D. de la Gràcia, retaule desaparegut

Alcover - Ermita de la M.D. de la Gràcia, retaule desaparegut (Foto: Francesc Blasi -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya-, anys vint)

Situació Camí que surt de la ctra. a Mont-ral
Situada en un indret isolat, prop del terme de Mont-ral. S'hi pot accedir per una pista forestal que, després de 4 km des de la carretera, condueix a l'ermita. Va ser construïda mercès a una deixa, l'any 1687. Aquesta data estava inscrita al retaule barroc, perdut durant la Guerra Civil, tal com va ressenyar Francesc Blasi, que la va visitar als anys vint, i que també va transcriure la inscripció que hi havia a la paret interior, sota l'ull de bou: Als 14 de Abril del any 1687. Lo Illrn. Sr. Doctor Fray Juseph Sanchis, arcabisbe de Tarragona, primal de les Espanyes, a instancia de Agustí Figuerola i son fill benei aquesta capella dedicada a la Verge de la Gracia, celebrant la primera missa, administrara lo Sant Sagrament de la confirmació, concedeix sa Iltrma. 50 dies de indulgencia als que visitaran aquesta capella i rezaran un Pare Nostre i una Ave María./i>

És una capella de tipologia rural, d'una sola nau, bastida amb maçoneria tret de les cantoneres, fetes amb carreus de pedra picada. El portal és de llinda recta, monolítica, i l'interior està il·luminat amb un ull de bou i dues finestres rectangulars senzilles. La façana està capçada amb una espadanya d'un sol ull.