Portal de la Saura
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Portal de la Saura, torre adossada (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Portal de la Saura, foto antiga

Alcover - Portal de la Saura, foto antiga (Foto: cartell in situ)

Situació Av. Reus
El portal de la Saura, situat al costat sud de l'antic nucli emmurallat, té la particularitat d'estar format per dues entrades. La més antiga té un arc de mig punt reforçat per un arc interior més alt. A la dovella clau hi ha l'escut de la vila, en forma d'ala. Formava part de la muralla del segle XIV. L'arc del costat, també de mig punt, es va construir amb posterioritat i havia de formar part d'una ampliació del recinte clos, per integrar les cases edificades extramurs, que no es va arribar a construir. Té inscrita la data de 1634. El portal estava defensat per una torre de planta circular, actualment integrada l'edifici de Ca Batistó.

Segons el Catàleg de Béns Protegits de l'Ajuntament d'Alcover, el nom del portal prové d'una de les propietàries de la casa on està ubicat, Maria Saura. El 1482 hi vivien Antoni i Damià Vallès. El 1604 era propietat de Montserrat Voltor. El 1682 pertanyia a Miquel Voltas i després a Antoni Andreu. Actualment és propietat de l'Ajuntament.