Ca Cosme Vidal
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Ca Cosme Vidal, placa en honor de Josep Aladern

Alcover - Ca Cosme Vidal, placa en honor de Josep Aladern (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorPere Blai (atrib.)
Situació Plaça Cosme Vidal, 3
InterèsEspecial interès Interessant
La traça d'aquest casal renaixentista, molt similar a la Casa de l'Abadia, s'atribueix a l'important mestre Pere Blai, l'autor de la façana del Palau de la Generalitat, per encàrrec dels indians Anton i Pròsper Company. Va ser construïda l'any 1618, data que podem veure a la llinda de la porta principal. L'edifici consta de planta baixa, entresòl i planta noble i golfes, aquestes obertes a manera de galeria, amb un seguit de finestres de mig punt. Les finestres del pis principal presenten destacats frontons triangulars o semicirculars. La porta principal està emmarcada per un encoixinat de carreus, disposats a saltacavall a la part de la llinda.

En aquesta casa hi van néixer els germans i escriptors Plàcid i Cosme Vidal i Rosich. Aquest darrer, més conegut pel seu pseudònim Josep Aladern, hi té una placa dedicada. Va néixer l'any 1869 i va morir el 1918 després d'una vida dedicada a la literatura, el periodisme i l'edició, vinculat al Modernisme literari.

L'any 1903 la casa va convertir-se en seu de la Cooperativa Agrícola d'Alcover i per això se la va conèixer durant un temps com Els Pagesos. Després va acollir altres entitats obreres fins que va transformar-se en un habitatge plurifamiliar. Actualment acull la Biblioteca Municipal i la Casa de Cultura.