Portals d'arc a nivell
(Alcover (vila) - Alt Camp)

Alcover - Portal de Ca Casolí (Foto: Albert Esteves, 2019)

Alcover - Portal de Ca Faló

Alcover - Portal de Ca Faló (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Diversos carrers del poble
Les primeres dècades del segle XVII representen un dels moments més àlgids en el desenvolupament urbà d'Alcover. Sota l'impuls de la indústria tèxtil, que va propiciar una forta immigració, especialment d'origen occità, i amb el retorn d'alguns alcoverencs que havien fet fortuna a Amèrica, es va generar un període d'expansió que va afavorir l'enriquiment de moltes famílies locals i també del Comú. Així, durant aquells anys es va construir la Casa de la Vila (1592), l'església de l'Assumpció (1594-1630), la nova església del convent de Santa Anna (1617) i la capella de la Concepció (1634). En paral·lel, les famílies benestants van decidir reconstruir o reformar els seus vells casals, adoptant en les noves façanes les formes renaixentistes que s'imposaven a l'època i que han deixat el seu testimoni, sobretot, en els seus portals de pedra.

El nou estil suposa l'abandonament del tradicional portal adovellat de mig punt substituït per portals adovellats de llinda recta, denominats també arcs a nivell, on la llinda està constituïda amb dovelles trapezials que conformen una obertura rectangular. N'hi ha bàsicament de dues tipologies. Els que tenen les dovelles en forma de trapezi escalè i aquells en què les dovelles estan muntades a salta-cavall, és a dir, una part de la dovella munta damunt de l'altra (és el cas de Ca Campanaret, Ca l'Esteve Andreu, Ca Casolí o Ca Cosme Vidal, aquest formant un encoixinat). A diferència dels portals adovellats de mig punt, en aquest cas gairebé tots estan datats, la major part a les dues primeres dècades del segle XVII.

Text: Albert Esteves