Casa Enric Sanchís
(Barcelona | Bon Pastor - Barcelonès)

Barcelona - Casa Sanchís

Barcelona - Casa Sanchís (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Casa Sanchís (2)

Situació Passeig d'Enric Sanchís, 17-25
Necessita intervenció urgent
Enric Sanchís i Ros va construir la seva fàbrica, dedicada a la indústria química, l'any 1907 en aquest solar, aleshores despoblat i pertanyent al terme de Santa Coloma de Gramenet. De fet, Sanchís va ser alcalde d'aquesta ciutat durant la dictadura de Primo de Rivera. Va ser en aquella època, als anys vint, quan va construir al costat de la fàbrica la seva casa, l'únic edifici que encara es conserva. L'any 1930 s'inicià la construcció d'un total de 26 cases per als obrers de la fàbrica, que van donar lloc a la denominada Barriada Sanchís.

Enric Sanchís va morir l'any 1935 i a començament de la Guerra Civil la fàbrica va ser col·lectivitzada i dedicada a la fabricació d'armament. Acabada la Guerra la casa va passar a mans de les seves filles. Als anys seixanta va ser abandonada i als inicis del segle XXI pertanyia a 16 propietaris i es trobava en un estat de degradació molt avançat. L'any 2019 estava en tràmit l'ocupació directa per part de l'Ajuntament de Barcelona, amb la intenció de convertir-la en equipament municipal.