Cases del Governador
(Barcelona | Navas - Barcelonès)

Barcelona - Cases del Governador

Barcelona - Cases del Governador (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Cases del Governador, vista aèria

Barcelona - Cases del Governador, vista aèria (Foto: ICGC - Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, 2019)

AutorMarià Romaní Rius
Situació Felip II / Concepció Arenal / Pare Claret
Conjunt d'habitatges inaugurat l'any 1944, promogut per l'Obra Sindical del Hogar, construït sobre el solar d'una antiga bòbila. Va ser inaugurat pel governador civil de l'època, Antonio Correa Veglison. Per això es coneix com les Cases del Governador*, en lloc del nom oficial, que era Urbanització Meridiana.

El projecte, concebut sota el model de ciutat-jardí britànic, va ser realitzat per l'arquitecte Marià Romaní (Barcelona, 1900 - 1966), una figura poc coneguda, amb obres destacades al Vallès Oriental, vinculada al Noucentisme. De fet, en les Cases del Governador l'esperit noucentista es manifesta amb força claredat.

En contraposició a les illes tancades de l'Eixample, les illes que formen les Cases del Governador -perfectament incardinades en la trama urbana- són obertes i permeables. Articulades al voltant d'una mena de plaça central comunitària, els blocs, de planta baixa i tres pisos, configuren cadascun d'ells diversos espais més petits, utilitzats com aparcaments. La part perimetral està constituïda per cases unifamiliars, de planta baixa i pis, amb uns petits jardins que els separen del carrer.

A Barcelona hi havia un altre conjunt conegut amb el mateix nom. En aquest cas, inaugurat pel governador civil Felipe Acedo Colunga l'any 1952. Eren 906 pisos de molt baixa qualitat, ja demolits, situats al barri de Verdum