Guèiser de la plaça d'Islàndia
(Barcelona | Navas - Barcelonès)

Barcelona - Guéiser de la plaça d'Islàndia

Barcelona - Guéiser de la plaça d'Islàndia (Foto: Albert Esteves, 2019)

AutorAndreu Arriola, Carme Fiol
Situació Plaça d'Islàndia
Si una plaça es diu Islàndia*, necessàriament ha de tenir un guèiser. Així, sobre un estany de dimensions considerables amb relació a la plaça, s'alcen inclinades unes grans làmines d'acer corten sota les quals emergeix l'aigua, impulsada des de cinc sortidors, que pot assolir els 18 m d'alçada. La disposició de les plaques d'acer pretén simular un moviment tectònic, com si haguessin estat alçades per un terratrèmol.

A la inauguració, l'any 1995, hi va assistir, a més de l'alcalde Pasqual Maragall, la presidenta d'Islàndia, Vigdís Finnbogadóttir.

*Al llibre de Ferran Ferrer Viana "El Paisatge urbà. Un punt de trobada" s'explica que el procés va ser invers. Primer es va decidir que hi aniria un guèiser. Com que la plaça encara no tenia nom, es va pensar que si es batejava com a plaça d'Islàndia es podria obtenir un patrocinador que hi posés diners. I així va ser. El patrocinador va ser l'empresa comercialitzadora de bacallà d'Islàndia, Copesco-Sif.