Fàbrica Enmasa
(Barcelona | Bon Pastor - Barcelonès)

Barcelona - Fàbrica Enmasa (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorRobert Terradas Via
Situació Sant Adrià, 65
Projectada per l'arquitecte Robert Terradas i Via (1916 - 1976) el 1951, la fàbrica Enmasa (Empresa Nacional de Motores de Aviación, S.A., després Mercedes Benz) suposa un doll d'innovacions tècniques i estilístiques aplicades a un complex que comprèn naus i instal·lacions, intercomunicades en un tot integrat i unificat plàsticament, per a la producció industrial, l'administració i els treballadors. Se situava en un lloc rural i poc poblat aleshores, on podia ocupar un extens espai amb diversos volums edificats, discretament enretirats respecte al carrer i amb un llac artificial al davant. Les successives ampliacions, i el seu abandonament posterior, no donen idea d'allò que va ser inicialment.

Destaquen la funcionalitat, i alhora l'ordre i la flexibilitat en el plantejament organitzatiu, per la lleugeresa de les estructures, que genera espais interns grans i diàfans, amb llum i ventilació. Els espais exteriors es creen en l'encaix entre els diferents cossos de la construcció, fets de formigó, acer i vidre. L'arquitecte incorpora materials nous com el gresite -que hi aporta color- i s'esforça a dissenyar un mobiliari específic.