Ca Pau Soler i Trenchs
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Call, 15 (Foto: Albert Esteves, 2019)

EstilRomanticisme
AutorFrancesc Daniel Molina Casamajó
Situació Call, 15
Es tracta de la casa de Pau Soler i Trenchs (o Trens), vocal de la Junta de Comerç. Fou projectada el 1848 per l'arquitecte Francesc Daniel Molina, i durant les obres d'enderrocament de l'edifici antic es van trobar a l'interior d'una paret tres còdexs del segle XV, entre ells un llibre d'oracions jueves o "sidur", que foren llegats pel propietari a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi*.

L'any 1911 s'hi va obrir la primera sucursal barcelonina de Can Jorba, dirigida per Joan Jorba i Rius i decorada per Francesc Cuixart i Barjau*.

És un edifici en cantonada, de planta baixa amb entresol i tres pisos. Els eixos verticals estan separats mitjançant pilastres acanalades coronades amb capitells compostos. La porta de veïns està ressaltada amb relleus de temàtica vegetal i un entaulament amb cartel·les decorades amb relleus de la mateixa tipologia. Cal destacar la barana de fosa del balcó corregut del pis principal.

*Font: Octavià Alexandre