Capelleta de Santa Eulàlia
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Capelleta de Santa Eulàlia

Barcelona - Capelleta de Santa Eulàlia (Foto: Albert Esteves, 2019)

Situació Baixada de Santa Eulàlia
A la confluència de la Baixada de Santa Eulàlia i el carrer de Sant Sever, aprofitant el desalineament de les façanes, hi ha una capella dedicada a Santa Eulàlia, la primera patrona de Barcelona. Segons la tradició popular, l'any 303 la santa barcelonina va ser condemnada a patir 13 martiris (tants com anys tenia). Un dels martiris va consistir a ficar-la nua dins d'una bóta plena de vidres i claus i fer-la rodolar per aquest carrer: la Baixada de Santa Eulàlia. La capelleta està protegida per un baldaquí, ornamentat amb detalls de ferro i mosaic. Sota la capella hi ha inscrits uns versos de Verdaguer al·lusius al martiri de la santa:

Veyent acostar les flames / també reculà Dacià; / la tanca dins una tina / que té sagetes per claus, / tota encerclada de glavis / y ganivets de dos talls. // Baxada de Santa Eularia, / tu la veres rodolar / d’un abisme a l’altre abisme / per aquells rostos avall, / dexant per rastre en les herbes / un bell rosari de sanch.