Tram de muralla romana a la Granja
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Fragment de muralla romana a la Granja del carrer Banys Nous

Barcelona - Fragment de muralla romana a la Granja del carrer Banys Nous (Foto: Albert Esteves, 2019)

PeríodeSegle IV ac a IV dc
Situació Banys Nous, 4
La muralla va ser construïda a l'època de la fundació de la colònia romana, a la darreria del segle I aC. Se sap que en època tardoromana, cap al segle IV, va ser reforçada exteriorment amb carreus de grans dimensions. Amb la construcció de la muralla medieval, a l'altura de la Rambla, la romana va perdre la seva funció i va ser engolida per les noves construccions.

A l'interior de la Granja del carrer Banys Nous, fruit d'unes reformes de l'any 1977, es va trobar un pany d'aquella muralla, actualment visible des de l'interior de l'establiment. La Granja va ser fins als anys setanta una vaqueria i aquesta cambra era l'antic estable. Ara podem prendre-hi un cafè mentre contemplem la grandària dels carreus que constituïren la muralla romana de Barcino.