Casa Anna Prats
(Barcelona | El Call - Barcelonès)

Barcelona - Banys Nous, 20 (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Banys Nous, 20 (Foto: Anna Corcoll, 2019)

AutorAugust Font Carreras (reforma)
Situació Banys Nous, 20 / Baixada de Santa Eulàlia, 1
Edifici en cantonada construït sobre la muralla romana, restes de la qual es poden veure a l'interior. Ha patit nombroses reformes al llarg dels segles, la darrera a començament del segle XX, quan es va reformar la façana, amb un acabat que imita carreus i balcons amb baranes de ferro forjat. Al pis principal podem veure dues llindes renaixentistes, del segle XVI, una d'elles ornamentada amb medallons i testes inscrites. A l'interior de la botiga dels baixos hi ha un arc de pedra molt ben conservat.

L'any 1905, Anna Prats va demanar permís per reformar tot l'edifici i donar-li la seva fesomia actual. El projecte de reforma està signat pel prestigiós arquitecte August Font Carreras (Barcelona, 1846 - 1924).

A l'Arxiu Municipal de Barcelona hi ha diversos documents relatius a una casa de Banys Nous / Baixada de Santa Eulàlia, que podria ser aquesta. Un és de l'any 1790, quan Miquel Soler i Martí, relator de la Reial Audiència demana permís per afegir un pis. Un altre és de 1819 on Jaume Just, escrivà de la Reial Audiència sol·licita autorització per convertir una finestra en porta i un de l'any següent, ell mateix demana permís per eixamplar una finestra.

Als baixos hi ha dos locals, El Portalón, que va començar l'activitat el 1890 amb la venda de llet i gel allà on havien estat les cotxeres del palau i que esdevindria racó bohemi, i l'Arca.