Fris de l'edifici Novíssim
(Barcelona | Casa de la Ciutat - Barcelonès)

Barcelona - Relleus de l'edifici Novíssim (Foto: Albert Esteves, 2019)

Barcelona - Relleus de l'edifici Novíssim (Foto: Anna Corcoll, 2023)

AutorJosep M. Subirachs
Situació Plaça de Sant Miquel
A banda dels escuts de Barcelona que formen part de la façana de l'edifici d'oficines de l'Ajuntament, conegut com el Novíssim, Subirachs va dissenyar els relleus de formigó que, a manera d'un fris, serveixen de coronament de l'edifici més baix que uneix transversalment el nou edifici amb l'antic. L'obra va ser realitzada a la fàbrica Escofet, de Martorell.

El fris es pot llegir d'esquerra dreta i mostra, de forma conceptual i geomètrica, elements simbòlics al·lusius a la ciutat i a la seva història. Així, podem veure una referència a la Barcino romana i visigòtica a través de Gal·la Placídia. Veiem després les Taules de la Llei, que evoquen la Barcelona jueva i tot seguit, al·lusions a la Barcelona comtal i cristiana. També podem veure les lletres que componen la paraula Barcelona i diversos símbols relatius a les arts, les lletres, les ciències i el comerç.