Casa de les monges de Santa Clara
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Casa de les monges de Santa Clara

Barcelona - Casa de les monges de Santa Clara (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoaquim Ros de Ramis (reforma)
Situació Comtes, 6 / Baixada de la Canonja, 2-6
L'any 1845, les monges de Santa Clara -que ocupaven l'antic Palau Reial- havien ampliat les seves instal·lacions construint un edifici a la cruïlla de la Baixada de la Canonja amb el carrer dels Comtes, aprofitant algunes estructures d'un edifici antic, del segle XVI. L'any 1952 es va reformar l'edifici per integrar-lo al Museu Marès. En aquesta reforma es van utilitzar elements procedents de cases enderrocades del segle XVI: l'escala procedia d'una casa del carrer dels Templers i una porta del replà, d'una altra casa del passeig Colom. Les finestres i balcons que donen al pati són originals, tot i que redistribuïts*.

Pel que fa a les façanes, van ser projectades per Joaquim Ros de Ramis l'any 1957. Hi destaca la fornícula de la cantonada i la decoració a base d'esgrafiats, els quals recorden les façanes barcelonines del segle XVIII. Joaquim Ros de Ramis (Sant Celoni, 1911 - 1988) va ser arquitecte municipal de Barcelona i va ser autor de nombroses restauracions d'edificis antics durant els anys seixanta i setanta.

*Agustín Cócola. El Barrio Gótico de Barcelona. Planificación del pasado e imagen de marca. 2011