Font del Desmai
(Folgueroles - Osona)

Folgueroles - Font del Desmai. Entorn (Foto: Graciel·la Vidal, 2020)

Folgueroles - Font del Desmai

Folgueroles - Font del Desmai (Foto: Folgueroles.com)

Folgueroles - Font del Desmai. Martí Genís, Jaume Collell i Josep Salarich.

Folgueroles - Font del Desmai. Martí Genís, Jaume Collell i Josep Salarich. (Foto: Col·legi de Metges de Barcelona, 1917)

TipusFonts, pous i safareigs
Situació Prop de la Torre de Morgades
Construcció subterrània, de petites dimensions i d'estructura rectangular, feta amb carreus regulars. Fou un lloc habitual de les reunions (esbartades) que feien Verdaguer -que li donà aquest nou nom a la que, de fet, era la font de la Torre de Morgades i malgrat que mai ha arribat a ben arrelar cap desmai- i els seus amics de l'Esbart de Vic. Aleshores, l'entorn era més selvàtic i menys humanitzat, ideal per exaltar el romanticisme d'aquells lletraferits.

El 1917, l'esbart hi va fer aixecar un monòlit per commemorar la seva fundació, obra d'en Pere Puntí i en Ramon Torrents. El 1968 va caure empès pel gran arbre que el protegia a causa d'una tempesta.