Retaule del Conestable
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Barcelona - Retaule del Conestable. Dormició de la Mare de Déu

Barcelona - Retaule del Conestable. Dormició de la Mare de Déu (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Retaule del Conestable. Santa Caterina

Barcelona - Retaule del Conestable. Santa Caterina (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Retaule del Conestable. Sant Sebastià, sant Cristòfor, sant Jordi i sant Benet de Núrsia (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Retaule del Conestable. Santa Elisabet de Portugal

Barcelona - Retaule del Conestable. Santa Elisabet de Portugal (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJaume Huguet
Situació Plaça del Rei. Interior de la capella de Santa Àgata
A l'interior de la capella de Santa Àgata, al mateix indret pel qual va ser executat, es conserva en excel·lent estat el retaule pintat per Jaume Huguet cap a 1464-65, a l'època en què va ser proclamat rei d'Aragó i comte de Barcelona el Conestable Pere de Portugal, en el decurs de la Guerra Civil catalana. Afortunadament, no va patir les agressions anticlericals que van destruir o malmetre bona part dels retaules custodiats a les esglésies catalanes. Així i tot, la manca de condicions adients el va fer perillar fins que va ser restaurat i protegit a començaments del segle XX.

El retaule està dedicat a l'Epifania, taula que ocupa la posició central, i s'inscriu dins del període de maduresa de Jaume Huguet, quan ja havia iniciat la seva aproximació al realisme dels primitius flamencs. Al voltant de la taula central, on destaca la riquesa ornamental dels vestits dels Reis, hi ha les escenes de l'Anunciació, la Crucifixió i la Nativitat -a les taules superiors-, la Resurrecció i la Pentecosta a l'esquerra de la taula central i l'Ascensió i la Dormició de Maria, a la dreta. I a la predel·la, les imatges de sant Sebastià, sant Cristòfor, sant Jordi i sant Benet de Núrsia. Finalment, a la porta de l'esquerra hi veiem santa Caterina d'Alexandria, a la de la dreta, santa Elisabet de Portugal, segurament relacionada amb l'origen portuguès del Conestable.