Escultura Sant Jordi
(Barcelona | Casa de la Ciutat - Barcelonès)

Barcelona - Casa de la Ciutat. Escultura Sant Jordi (Llimona) (Foto: Cannan, 2012)

Barcelona - Casa de la Ciutat. Escultura Sant Jordi (Llimona) (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorJosep Llimona Bruguera
Situació Casa de la Ciutat. Vestíbul
Obra realitzada per Josep Llimona (Barcelona, 1864-1934), un dels màxims exponents de l'escultura modernista catalana, l'any 1916. Va ser situada a la Casa de la Ciutat el 1929. Durant la Guerra Civil se li va canviar el nom pel de Jove Heroi per evitar que la barbàrie anticlerical la destruís. També se la coneix com a El Gitano perquè el model triat per l'artista era un jove ben plantat d'ètnia gitana.

És una figura de bronze que representa sant Jordi (alguns diuen que és sant Miquel) dempeus, amb les mans recolzades sobre una espasa medieval, amb el tors nu i en actitud de vigilància. La rigidesa del posat es veu matisada per la lleugera inclinació de les cames. La imatge projecta una sensació de força emfasitzada per la poderosa musculatura i l'expressió seriosa del seu esguard.