Museu Marès: Escultura en pedra
(Barcelona | Barri de la Catedral - Barcelonès)

Museu Marès - Relleu de la Vocació de sant Pere (Sant Pere de Roda). Mestre de Cabestany. Segle XII

Museu Marès - Relleu de la Vocació de sant Pere (Sant Pere de Roda). Mestre de Cabestany. Segle XII (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Anyell místic (Sant Pere de Roda). Mestre de Cabestany. Segle XII

Museu Marès - Anyell místic (Sant Pere de Roda). Mestre de Cabestany. Segle XII (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Agripina Minor (segle I dC)

Museu Marès - Agripina Minor (segle I dC) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Frontal de sarcòfag (segle IV dC)

Museu Marès - Frontal de sarcòfag (segle IV dC) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Portalada (Anzano -Osca-), segona meitat segle XIII

Museu Marès - Portalada (Anzano -Osca-), segona meitat segle XIII (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Arc de porta (Segòvia), final XII/ inici XIII

Museu Marès - Arc de porta (Segòvia), final XII/ inici XIII (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Finestra (Nanclares de Gamboa -Àlaba-) Primer quart segle XIII

Museu Marès - Finestra (Nanclares de Gamboa -Àlaba-) Primer quart segle XIII (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Creu de terme (Catalunya) segle XIV

Museu Marès - Creu de terme (Catalunya) segle XIV (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Transfiguració. Fragment de relleu.  Alabastre. Pere Oller (inici segle XV) Santa Helena de Rodes

Museu Marès - Transfiguració. Fragment de relleu. Alabastre. Pere Oller (inici segle XV) Santa Helena de Rodes (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Relleu de sepulcre (alabastre). Possiblement de Poblet. Gil Morlanes, segona meitat segle XV (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Sepulcre de Pedro Suárez. Alabastre (San Sebastián de los Reyes -Toledo-). Post.1385

Museu Marès - Sepulcre de Pedro Suárez. Alabastre (San Sebastián de los Reyes -Toledo-). Post.1385 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Sepulcre de Juan de Vargas (Convent de Santa Isabel -Alba de Tormes, Salamanca-) c1525 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Cobertes de sarcòfag, segle XVI

Museu Marès - Cobertes de sarcòfag, segle XVI (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Escenes del Nou Testament. Manuel Álvarez 1570-76. Retaule Major monestir Santa Espina (Valladolid) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Museu Marès - Escena del Nou Testament. Manuel Álvarez 1570-76. Retaule Major monestir Santa Espina (Valladolid) (Foto: Albert Esteves, 2020)

TipusMuseu
Situació Museu Marès
L'escultura en pedra, alabastre o marbre està molt ben representada al Museu Marès, especialment per la importància i singularitat d'algunes de les seves peces.

D'època romana destaca una figura femenina togada de marbre blanc que s'ha identificat amb Agripina Minor, probablement realitzada a Hispània a mitjan segle I dC. També trobem un frontal de sarcòfag paleocristià amb escenes bíbliques, elaborat a Roma durant la segona dècada del segle IV dC, trobat a Layos (Toledo) al segle XVII.

Una de les peces més representatives del romànic català és el relleu procedent de la portalada del monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, obra de l'artista anònim conegut com a Mestre de Cabestany, actiu a la segona meitat del segle XII. Representa Jesús caminant sobre les aigües beneint els apòstols sant Pere i sant Andreu*.

Entre els elements escultòrics vinculats a l'arquitectura monumental crida l'atenció una portalada romànica, de la segona meitat del segle XIII, procedent d'una església d'Anzano, a Osca, d'un estil relacionat amb la porta dels Fillols de la Seu Vella de Lleida.

La col·lecció inclou alguns sepulcres medievals i renaixentistes procedents de Castella. Destaca el sepulcre d'alabastre de Juan de Vargas, mort l'any 1525, procedent del convent de Santa Isabel d'Alba de Tormes, a Salamanca.

D'època renaixentista cal destacar els quatre relleus d'alabastre procedents del monestir cistercenc de La Espina, a Valladolid, realitzats per l'artista Manuel Álvarez entre 1570 i 1577, considerada una obra de valor excepcional.

*Aquest relleu va ser adquirit pels "Amics dels Museus de Catalunya" per subscripció popular i va ser donat al Museu Frederic Marès el 1960.