Cimbori
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Cimbori (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Escultura de santa Helena coronant el cimbori

AutorAugust Font Carreras (exterior)
Situació Catedral de Barcelona. Exterior
El cimbori de la Catedral va ser iniciat l'any 1422, un cop acabades les naus. La seva singularitat radicava en el fet d'estar situat al tram immediat a la porta principal, en lloc de situar-se, com era habitual, sobre el creuer. Tanmateix, les obres van ser interrompudes al cap de sis anys, quan només s'havien construït els quatre pilars, els arcs i les trompes que convertien la planta quadrada en octogonal. També s'havia conclòs la galeria, la barana, l'arrencada dels finestrals i diversos elements decoratius.

Van haver de passar gairebé cinc segles perquè el cimbori fos enllestit. L'obra es va dur a terme entre els anys 1906 i 1913, amb posterioritat a la construcció de la façana nova. Va ser projectat per August Font Carreras (Barcelona, 1846 - 1924), un dels principals exponents de l'arquitectura eclèctica i medievalista. L'esvelta agulla està coronada amb una colossal estàtua de santa Helena, obra d'Eduard Batiste Alentorn.