Sepulcre del canonge Francesc Desplà
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sepulcre del canonge Desplà

Barcelona - Catedral. Sepulcre del canonge Desplà (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Catedral de Barcelona. Claustre
A l'ala del claustre on hi ha la sala capitular trobem un arcosoli d'arc conopial, amb decoració florida, a l'interior del qual hi ha el sepulcre del canonge Francesc Desplà. El sarcòfag, suportat amb les figures de dos lleons, mostra els escuts heràldics de la família Desplà i una llegenda al centre. Al seu damunt hi ha la figura jacent del canonge, amb el cap recolzat en un coixí i un gos als peus. Al fons de l'arcosoli hi ha pintures, molt desgastades, que representen uns àngels amb els atributs de la Passió.

Francesc Desplà, mort l'any 1453, era doctor en lleis i ja l'any 1417 consta com a canonge de la seu de Barcelona. Entre altres càrrecs, va ser ardiaca major de la seu de Vic, oïdor de comptes de la Generalitat (1422) i rector d'Alella*.

*Joaquim Graupera. Els Desplà d’Alella, una família de promotors artístics en la Catalunya baixmedieval. Revista Alella, núm.326