Sepulcre d'Antoni Tallander
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Sepulcre d'Antoni Tallander

Barcelona - Catedral. Sepulcre d'Antoni Tallander (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Catedral de Barcelona. Claustre
Antoni Tallander, de malnom mossèn Borra, mort a Itàlia l'any 1446, va ser mestre de bufons i servent a les corts del rei Martí a Sicília i del rei Alfons el Magnànim a Nàpols. Va gaudir d'un enorme prestigi a la seva època, encapçalant diverses missions diplomàtiques i fins i tot publicant una compilació de sentències denominada Summa de col·lacions o de justaments.

Està enterrat al claustre de la catedral, en un arcosoli prop de la porta de la capella de Santa Llúcia, amb una làpida sepulcral de bronze on hi ha la seva estàtua jacent. A la part superior hi veiem una inscripció llatina que el denomina amb el seu malnom (mossèn Borra) i el qualifica de miles gloriosus: Hic jacet Dominus Borra miles gloriosus. Facta fuit sepultura ista anno domini MCCCCXXXIII. Curiosament, la data que figura en el sepulcre és força anterior a la que consta com a data de la mort de Tallander.