Retaule de Sant Sever
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Sever

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Sever (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorFrancesc Santacruz i Artigues
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Evangeli
Retaule barroc, considerat com un dels més notables de la catedral, obra de l'escultor barceloní Francesc de Santacruz (o Santa Creu), de l'any 1683. Va comptar amb la col·laboració de l'escultor Jacint Trulls, el fuster Agustí Llinàs i el daurador Pau Llorenç.

Està dedicat al bisbe màrtir sant Sever, la imatge del qual està situada en una fornícula al centre del retaule, entre columnes salomòniques, i al seu voltant escenes de la seva vida: al costat esquerre, fent de pelegrí i predicant; al costat dret, guarint al rei Martí i sent ordenat bisbe; i a la part superior, l'escena del martiri. Sota la fornícula, hi ha un baix relleu que reprodueix el trasllat de les relíquies de sant Sever des de Sant Cugat a la catedral l'any 1405.

Segons la tradició -sense cap constatació històrica- Sever de Barcelona va ser bisbe d'aquesta ciutat en temps de Dioclecià i va ser mort l'any 302 anant cap a Sant Cugat. És un dels patrons de la diòcesi barcelonina.