Retaule de Sant Marc
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Marc

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Marc (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorBernat Vilar
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Evangeli
La capella va pertànyer al gremi de sabaters de la ciutat, el patró del qual és sant Marc. Inicialment va estar presidida per un retaule gòtic pintat per Arnau Bassa l'any 1346 (traslladat després a Santa Maria de Manresa, on encara es conserva), substituït l'any 1443 per un altre de Bernat Martorell, desaparegut.

L'actual retaule barroc va ser esculpit per Bernat Vilar l'any 1683 i daurat uns anys després per Josep i Francesc Vinyals. Està centrat per la imatge de sant Marc Evangelista, sota el qual hi ha un crucifix que sembla tancat dins d'una urna. Damunt del sant hi ha una imatge de la Immaculada i a l'àtic, el Pare Etern. Al carrer lateral esquerre hi podem veure sant Anià bisbe, la consagració episcopal de sant Marc i la translació del seu cos. Al carrer lateral dret, sant Salvador d'Horta obrant un miracle, sant Crispí i sant Crispinià, reis i màrtirs i, sota, el seu martiri. A la predel·la: Melquisedec i Aaron.

La capella inclou també als murs laterals dues teles a l'oli de Francesc Tramullas Roig, de 1763: Sant Marc escrivint l'evangeli i Martiri de Sant Marc.