Retaule de Sant Bernardí
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Bernardí

Barcelona - Catedral. Capella de Sant Bernardí (Foto: Albert Esteves, 2020)

Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Evangeli
La capella va ser consagrada l'any 1349 com a capella dels sabaters, els quals l'any 1431 es van traslladar a la del costat, de major capacitat. Llavors va ser ocupada pels gremis d'esparters o estorers i posada sota l'advocació de sant Bernardí. El retaule gòtic dedicat a aquest sant, obra de Jaume Huguet, es conserva al Museu de la Catedral.

El retaule actual, de l'any 1785 i d'autor anònim, que primer havia estat en una capella del claustre, va ser sufragat per la família Magarola. Per això, a la part superior del carrer central hi ha una imatge de sant Jeroni d'Estridó, en record de Jeroni de Magarola i Grau, comte de Quadrells. Als carrers laterals hi podem veure sant Miquel Arcàngel i sant Antoni de Pàdua, i a la predel·la, la Transfixió de Santa Teresa.