Retaule de Santa Maria Magdalena, Sant Bartomeu i Santa Isabel
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Capella de santa Maria Magdalena, sant Bartomeu i santa Isabel

Barcelona - Catedral. Capella de santa Maria Magdalena, sant Bartomeu i santa Isabel (Foto: Albert Esteves, 2020)

Retaule de santa Maria Magdalena, sant Bartomeu i santa Isabel. Guerau Gener. 1401 (Catedral de Barcelona) (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorGuerau Gener
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Evangeli
El retaule que podem veure en aquesta capella s'alça damunt del seu propi altar i està dedicat a sant Bartomeu i a santa Isabel. Fet amb pintura al tremp sobre fusta, va ser executat l'any 1401. Veiem a la part central les imatges de sant Bartomeu i santa Isabel i al seu damunt, un Calvari. Al carrer lateral esquerre, de dalt a baix, hi ha les escenes de l'Exorcisme de la filla del rei Polem, el Martiri de sant Bartomeu i la Predicació de sant Bartomeu escorxat. Al carrer lateral dret, la Intercessió miraculosa de santa Isabel, la santa curant els malalts i els miracles pòstums de santa Isabel. A la predel·la, escenes del Nou Testament: l'Anunciació, la Nativitat, la Mare de Déu envoltada de sants i àngels, l'Epifania i la Presentació de Jesús al Temple.

Guerau Gener (Barcelona, 1369 - c.1410), deixeble de Lluís Borrassà, va ser un dels principals representants de la pintura gòtica catalana del període denominat gòtic internacional.