Retaule de Sant Sebastià i Santa Tecla
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Capella de Sant Sebastià i Santa Tecla (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Capella de Sant Sebastià i Santa Tecla (Foto: Didier Descouens, 2018)

AutorRafael Vergós / Pere Alemany
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Costat de l'Evangeli
Retaule de gran qualitat, un dels millors exponents de la pintura gòtica tardana a Catalunya, d'influència hispano-flamenca. Va ser encarregat al gran pintor català del moment, Jaume Huguet, però l'obra va ser executada pels seus deixebles, Rafael Vergós i Pere Alemany, entre els anys 1486 i 1498.

Està centrat per les imatges de santa Tecla d'Icònium, representada amb la palma del martiri i el braç reliquier, sant Sebastià, que fins al Renaixement se'l representava vestit amb gran luxe, amb l'arc i les fletxes (després se'l solia representar nu i amb les fletxes clavades) i, agenollat, el canonge Joan Andreu Sorts. Al seu damunt hi ha l'escena de Jesús infant, entre els doctors. Al carrer esquerre veiem santa Tecla al fossat de les feres, santa Tecla a la foguera i sant Nicasi. Al carrer dret, sant Sebastià destruint els ídols, el martiri de sant Sebastià, i sant Roc. A la predel·la, Crist flanquejat per sant Miquel Arcàngel, santa Maria Magdalena, sant Joan Evangelista i santa Bàrbara. A les portes, les figures de sant Joan Baptista i sant Andreu.

És l'únic retaule de la catedral que està en el seu emplaçament original.