Retaule de Santa Clara i Santa Caterina
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Capella de Santa Clara i Santa Caterina

Barcelona - Capella de Santa Clara i Santa Caterina (Foto: Amadalvarez - Llicència “Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International” (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en), 2011)

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina. Calvari

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina. Calvari (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina. Decapitació de santa Caterina

Barcelona - Retaule de Santa Clara i Santa Caterina. Decapitació de santa Caterina (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorPere Garcia de Benavarri / Miquel Nadal
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Retaule gòtic dedicat a santa Clara d'Assís i a santa Caterina d'Alexandria, obra dels anys 1456-1458 començada per Miquel Nadal (que va fer la predel·la) i acabada per Pere Garcia de Benavarri (tota la resta), que probablement va comptar amb la col·laboració d'altres artistes. L'obra del retaule va ser oferta per Sança Ximenis de Cabrera, filla del vescomte Bernat IV de Cabrera.

El retaule està presidit per les figures de les dues santes, al damunt de les quals hi ha un Calvari. Al carrer lateral esquerre veiem la Professió de santa Clara, la santa foragitant els infidels, i la mort de santa Clara. Al carrer de la dreta, les esposalles místiques de santa Caterina, el seu martiri i la mort de la santa. Entre el carrer central i els laterals hi ha les imatges de diversos sants i santes, A la predel·la, escenes de la passió de Crist: l'Oració a l'Hort, l'Enterrament i el Noli me Tangere.

Es fa palesa la diferència de qualitat entre la part pintada per Miquel Nadal i la de Pere Garcia de Benavarri, de qualitat molt superior. Aquest pintor, documentat a l'Aragó i a Catalunya entre els anys 1444 i 1485, és un dels artistes més destacats de la pintura gòtica catalana del segle XV a les terres de Ponent.