Retaule de l'Arcàngel Sant Gabriel
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Gabriel (Foto: Didier Descouens, 2018)

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Gabriel (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorPere de Valldebriga (atrib.)
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Aquest retaule estava situat inicialment al claustre però va ser traslladat a aquesta capella, dedicada a santa Helena, on fins a l'any 1932 hi havia hagut el Crist de Lepant. Va ser pintat cap a 1385 per un artista que alguns autors havien identificat amb Lluís Borrassà (Girona, c.1360 - c.1425), el principal representant del gòtic internacional a Catalunya. Posteriorment, altres especialistes, com Rosa Alcoy, l'atribueixen fonamentadament a Pere de Valldebriga. Està centrat en l'escena de l'Anunciació i envoltat d'altres relatives a intervenció de l'Arcàngel segons la tradició catòlica.

Aquest retaule va ser sufragat per Guillemona, filla de Pere de Barberà i vídua de Francesc Togores, dama de la reina Elionor de Sicília, que va morir l'any 1399.