Retaule de la Transfiguració
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. El Davallament (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. Les noces de Caná

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. Les noces de Caná (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. Multiplicació dels pans i els peixos

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. Multiplicació dels pans i els peixos (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Retaule de la Transfiguració. Calvari

AutorBernat Martorell
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Magnífic retaule pintat entre els anys 1445 i 1452 per Bernat Martorell (Sant Celoni, 1390 - 1452), un dels artistes catalans més destacats del seu temps, pertanyent a la segona etapa del gòtic internacional. Va ser sufragat pel llegat testamentari del bisbe Simó Salvador, mort l'any 1445.

El retaule destaca pel seu realisme i la profusió de detalls de cada escena, així com pel tractament de la llum, sense ombres, amb les figures gairebé retallades. Consta de dos cossos i tres carrers. La imatge central mostra Jesús amb els sants Pere, Jaume, Joan, Moisès i Elies. A la part superior, un calvari, i als carrers laterals, els apòstols adormits en la Transfiguració* i la multiplicació dels pans i els peixos (esquerra) i Jesús amonestant els apòstols i les noces de Canà (dreta). A la predel·la: Jesús i la samaritana, Davallament de la Creu i el miracle de l'expulsió del dimoni.

*La transfiguració de Crist, segons els Evangelis, és l'episodi de la vida de Jesús en el qual experimenta un canvi en la seva aparença corpòria que revelaria la seva naturalesa divina. Es produeix després de les Noces de Canà, quan Jesús es dirigeix al mont Tabor amb Pere, Jaume i Joan, en presència d'Elies i Moisès.