Retaule de Sant Antoni Abat
(Barcelona | Catedral de Barcelona - Barcelonès)

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat. Miracle de la mula de sant Antoni de Pàdua

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat. Miracle de la mula de sant Antoni de Pàdua (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat. Les temptacions de sant Antoni

Barcelona - Catedral. Retaule de Sant Antoni Abat. Les temptacions de sant Antoni (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorJoan Roig (pare i fill)
Situació Catedral de Barcelona. Interior. Deambulatori
Retaule barroc enllestit l'any 1712 i atribuït a l'escultor Joan Roig, mort l'any 1706 i continuat pel seu fill, del mateix nom. Tots dos havien treballat en altres retaules de la seu, com el de la Mercè o el dedicat a sant Pacià.

El retaule de Sant Antoni Abat, de fusta policromada i daurada, és un bon exemple del barroc tardà, atapeït de grotescos i angelots. Estructurat en forma de tríptic, té al seu centre la imatge de sant Antoni Abat i als laterals les de sant Antoni de Pàdua i sant Francesc d'Assís. A la predel·la hi ha les escenes del miracle de la mula de sant Antoni de Pàdua, les temptacions de sant Antoni i el miracle de sant Francesc d'Assís.