Façana gòtica del carrer Sant Honorat
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana del carrer Sant Honorat

Barcelona - Palau de la Generalitat. Façana del carrer Sant Honorat (Foto: Albert Esteves, 2020)

AutorMarc Safont
Situació Carrer Sant Honorat
La façana del carrer de Sant Honorat, juntament amb la del carrer del Bisbe, correspon al primer palau de la Diputació del General, construït a partir d'antigues cases urbanes que havien format part del call jueu. L'obra d'adaptació dels edificis a la nova funció pública es va iniciar durant la segona dècada del segle XV, dirigida pel jove mestre de cases, Marc Safont, però es fa difícil identificar els elements constructius corresponents a aquella primera fase confosos amb les modificacions que es van anar fent en períodes posteriors. Sabem que l'entrada principal era en aquest carrer i que es va aprofitar molt poc de les construccions preexistents, més enllà de l'alineació del carrer i -potser- els fonaments. El desenvolupament de les obres es devia dur a terme entre els anys 1415 i 1425.

La façana està construïda amb carreus regulars, no gaire grans, perfectament arrenglerats. La porta principal, adovellada, està coronada amb l'escut de la institució, amb la creu de Sant Jordi sostingut per quatre àngels. Hi ha dues portes menors, també de mig punt, guarnides amb dues figures en relleu, un macer i un guardià. Els pisos superiors estan oberts amb finestres coronelles, triforades les del primer pis i geminades les del segon, que li proporcionen la sumptuositat pròpia d'un edifici institucional.