Campanar
(Barcelona | Palau de la Generalitat - Barcelonès)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Palau de la Generalitat. Campanar (Foto: Albert Esteves, 2007)

AutorPere Ferrer I
Situació Palau de la Generalitat. Pati dels Tarongers
El campanar, situat al Pati dels Tarongers, va ser construït entre els anys 1570 a 1577 juntament amb el Saló Daurat. És de planta quadrada i està format per tres cossos. El cos inferior està fet amb murs plans, sense més obertures que unes senzilles espitlleres. Una cornisa amb mènsules esculpides el separa del cos central, el qual presenta a cada cara finestrals ogivals cecs, oberts només amb uns òculs amb traceria gòtica. Una altra cornisa, també ornada amb mènsules, serveix de base per al cos superior, on hi ha els arcs de suport de les campanes. Aquest cos de coronament està tancat amb baranes de pedra senzilles i pinacles de tradició gòtica a les cantonades. Un pinacle idèntic corona l'estructura. Alexandre Cirici defineix el seu estil com un gòtic molt refredat, pensat ja amb esperit clàssic.