Cafè de l'Òpera
(Barcelona | La Rambla - Barcelonès)

Barcelona - Cafè de l'Òpera (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Cafè de l'Òpera (Foto: Anna Corcoll, 2022)

TipusEstabliment comercial
Situació Rambla, 74
L'origen d'aquest establiment, situat davant del Teatre del Liceu, cal situar-lo al primer terç del segle XX, quan es va obrir una xocolateria amb el nom d'El Liceo. El primer propietari documentat és Manuel Docampo, l'any 1856. Posteriorment, amb la construcció d'un nou edifici en substitució de l'anterior, l'any 1883, va canviar el nom per Antigua del Mallorquín, popularment La Mallorquina i va començar a funcionar també com a restaurant.

L'any 1929, Manuel Docampo Soley -segurament fill de l'anterior- va traspassar el local a Antoni Doria, la família del qual ha anat mantenint l'activitat fins als nostres dies. La seva filla, Rosa Doria, va incorporar el pis superior, tot mantenint a la façana els rètols del negoci de corredoria que hi havia hagut. L'any 1990 l'arquitecte Antoni Moragas en va fer una acurada restauració.

La decoració del local és una combinació d'elements del segle XIX, probablement procedents de l'antiga confiteria, amb altres de modernistes i de noucentistes, incorporats per Antoni Doria. Destaquen especialment els plafons i miralls amb figures pintades a l'àcid -disseny de Dionís Baixeras, fetes al taller d'Antoni Aymat- així com el delicat treball de marqueteria tant en la fusteria exterior com en els prestatges interiors.