Torre Andreu (La Rotonda)
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda)

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda) (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda), dibuix on no hi figura el templet

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda), foto antiga

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda), foto antiga (Foto: Anònim -Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya)

Barcelona - Torre Andreu (La Rotonda), postal antiga

TipusHotels i hostals
AutorAdolf Ruiz i Casamitjana
Situació Av. Tibidabo, 2-4 / Passeig Sant Gervasi, 51-53
InterèsEspecial interès Interessant
Constitueix un dels edificis més emblemàtics de la Bonanova, especialment després de la darrera restauració, enllestida l'any 2016, que li ha retornat la seva imatge original i la fastuositat del seu magnífic templet, sens dubte l'element més remarcable del conjunt.

La seva història comença l'any 1897, quan l''empresari farmacèutic Salvador Andreu va adquirir el solar, amb el propòsit d'edificar-hi un hotel. El projecte va ser executat l'any 1900 per Adolf Ruiz i Casamitjana (Barcelona, 1869-1937)* i la construcció es va iniciar l'any 1906, tot i que l'aspecte actual del conjunt es produeix després de l'adició d'un nou cos, l'any 1918, projectat per Enric Sagnier i la remunta dels cossos laterals efectuada els anys 1951-53. L'edifici té una planta en forma d'ela, articulada amb un cos angular de planta circular, a mode de torre, coronat amb un templet obert, cobert amb cúpula. Els acabats són d'una gran riquesa, amb mosaics dissenyats per Lluís Bru i elements escultòrics d'Alfons Juyol.

L'edifici va funcionar amb el nom de Metropolitan Hotel fins que, després de la Guerra Civil, va ser rebatejat amb el nom de La Rotonda. Cap a l'any 1950, la família Andreu el va vendre i el nou propietari, Pedro Botella, va promoure l'ampliació de l'edifici i va mantenir l'activitat fins que va tancar als anys setanta. L'any 1975 es va salvar de l'enderroc gràcies a la pressió ciutadana. Posteriorment va funcionar com a clínica i, més tard, com hospital especialitzat. L'any 1999, l'edifici va ser adquirit pel grup immobiliari Núñez i Navarro que, després d'alguns projectes fallits, va decidir fer-ne una completa rehabilitació, entre els anys 2010 i 2016.

*Manuel García Martín, al seu llibre "Relleus escultòrics", explica que el projecte de Casamitjana està inspirat en un projecte anterior de Salvador Valeri Pupurull per a un hotel a Madrid, que no es va arribar a dur a terme.