Torre Bernat i Creus (I)
(Barcelona | Avinguda Tibidabo - Barcelonès)

Barcelona - Av. Tibidabo, 27

Barcelona - Av. Tibidabo, 27 (Foto: Albert Esteves, 2020)

Barcelona - Av. Tibidabo, 27 (Foto: Carmen Gloria Moya, 2009)

Barcelona - Av. Tibidabo, 27, postal antiga on es pot veure, a l'esquerra, la coberta desapareguda de la torre

Barcelona - Av. Tibidabo, 27, postal antiga

AutorJosé Pérez Terraza
Situació Avinguda Tibidabo, 27
InterèsEspecial interès Interessant
Manuel Bernat Rovira i Joaquim Creus Grau, pintors i decoradors, van constituir una societat conjunta l'any 1902 (Bernat i Creus). Va ser aquesta empresa la que va promoure l'edificació de dues torres d'estiueig en dos solars veïns de l'Avinguda del Tibidabo. La primera va ser la de l'actual núm. 27, projectada per José Pérez Terraza (Mèrida, 1852 - 1906) l'any 1905 (va ser una de les seves darreres obres, ja que va morir poc després d'acabada la construcció, l'any 1906). Posteriorment la casa va ser adquirida per Ignasi Portabella (per això a vegades se la coneix amb aquest nom).

Projectada en el moment de màxim esplendor del Modernisme, pot ser considerada com l'obra més reeixida de Pérez Terraza, que, habituat a projectar edificis plurifamiliars entre mitgeres, en aquest cas va poder configurar lliurement la planta i els alçats, juntament amb un repertori decoratiu de gran vistositat. Lamentablement s'ha perdut la coberta cònica de la torre, ara rematada amb una balustrada, i les escultures que flanquejaven el portal d'entrada. Tanmateix, es conserva la tanca perimetral de ferro forjat, una de les més remarcables del modernisme barceloní.

Les pintures al·legòriques a les quatre estacions que ornamenten la façana, obra probable dels mateixos promotors, que eren pintors, es trobaven en molt mal estat i van ser restaurades per l'empresa CLAR l'any 2006.