Llotja de Mar: Saló dels Cònsols
(Barcelona | Pla de Palau - Barcelonès)

Barcelona - Llotja: Saló dels Cònsols. Pintura (Foto: Albert Esteves, 2006)

Barcelona - Llotja. Lleó, de Damià Campeny

Barcelona - Llotja. Lleó, de Damià Campeny (Foto: Albert Esteves, 2006)

Situació Pg. Isabel II, 1
Damunt del Saló de Contractacions es va construir, ben entrat el segle XV, el Saló dels Cònsols, de menor alçada, però amb una distribució equivalent, tot i que els arcs es recolzen sobre murs i no sobre columnes. S'obria a l'exterior, pels quatre costats, amb finestres que tenien estructura de galeria contínua, i se'l coneixia com a "porxo alt de la Llotja". Va quedar molt afectat pel terratrèmol de 1428 i, en la reparació posterior, hi van participar el mestre d'obres Marc Safont i el mestre fuster Joan Ravata. Al segle XVII, els arcs ja no podien sostenir la teulada i van haver de tapiar les finestres perquè no s'esfondrés.

La posterior construcció de forjats intermedis va deixar ocults els arcs i no va ser fins a l'any 1973 quan, en unes obres de remodelació, es van derruir els forjats i es van trobar els arcs intactes. També es conserven les obertures que donaven a l'hort i que actualment fan funcions de portals de comunicació entre l'edifici gòtic i el neoclàssic.

Aquest saló va ser la seu de l'Acadèmia de Belles Arts, i aquí hi van estudiar artistes de la talla de Picasso o Gaudí. A l'avantsala hi ha les figures de dos lleons, obra de l'escultor Damià Campeny.