Torre del Governador: portes i castell
(Alella - Maresme)

Alella - Torre del Governador. Porta del carrer Greny

Alella - Torre del Governador. Porta del carrer Greny (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Torre del Governador. Castell

Alella - Torre del Governador. Castell (Foto: Albert Esteves, 2007)

Alella - Torre del Governador. Porta del carrer Greny (Foto: Josep Salvany -Fons Salvany. Biblioteca de Catalunya-, 1923)

AutorGeneral Guitart i Lostaló
Situació Camí de Martorelles, 2 / Carrer del Greny
InterèsEspecial interès Interessant
El conjunt de la Torre del Governador està format per edificis i elements sumptuaris d'estil molt divers. Alguns d'ells es poden qualificar de modernistes, dins d'aquell segment d'estètica goticista que podria ser considerat merament un historicisme. Tanmateix, tant a l'edifici interior denominat el Castell, com a les dues portes de la tanca exterior, els elements estrictament neogòtics es barregen amb recreacions fantasioses que evoquen l'arquitectura medieval nord-europea i incorporen relleus i motllures d'un modernisme indiscutible, molt evident a la torre de la porta del carrer Greny. El seu arquitecte, General Guitart i Lostaló (Gràcia, 1859 – 1926) va conrear un modernisme molt personal en algunes obres (com a la casa Josefa Piñol, al carrer València, 198 de Barcelona) però també es va deixar seduir per altres tendències de moda, com l'orientalisme del Casino de Sant Feliu de Guíxols.

Text: Albert Esteves