Colònia Carmen
(Castellbisbal - Vallès Occidental)

Castellbisbal - Casa Carmen (Foto: Albert Esteves, 2023)

Castellbisbal - Casa Poudevida

Castellbisbal - Casa Poudevida (Foto: Albert Esteves, 2023)

Situació Crtra. C-243, km 0,8
La construcció l'any 1912 de l'estació Martorell-Vila, prop de l'antiga carretera de Terrassa, va propiciar que sorgís al seu costat una colònia d'estiueig de tipus ciutat-jardí, amb unes quantes torres senyorials que es van anar alçant a finals dels anys 20 i inicis dels 30.

Una de les més destacades és la denominada Torre Verge del Pilar, construïda l'any 1928, segons la data que es pot veure a la tanca exterior. L'edifici té planta rectangular, amb un cos afegit a la part posterior, amb dues torratxes octogonals i una destacada torre, també octogonal però de majors proporcions, situada a un lateral de la façana principal. La casa està envoltada d'un ampli jardí amb un estany. La porta de la tanca exterior està flanquejada per dos grans gerros amb flors, de pedra.

Al mateix carrer hi ha la Villa Carmina, amb una doble escalinata que dona accés a la planta baixa des del jardí. Al cos central d'aquesta escala hi podem veure un mosaic amb la imatge de sant Antoni de Pàdua.

Al costat de l'anterior podem veure la Casa Carmen, envoltada de jardí, amb la façana principal presidida per una tribuna poligonal, a través de la qual s'accedeix a la casa mitjançant una llarga escala decorada amb mosaics blaus i blancs.

A l'altra banda del carrer hi ha la casa Poudevida, la qual aprofita el desnivell del terreny per situar l'entrada i la planta principal a peu de carretera. Mostra un acabat de pedra artificial que simula un encoixinat de carreus.