Casa Anna Maria Torres Riviere
(Barcelona | Sagrada Família - Barcelonès)

Barcelona - Avinguda Gaudí, 56 (Foto: Eloy Fernández Castillo, 2019)

EstilRacionalisme - Moviment Modern
AutorPere Benavent de Barberà
Situació Avinguda Gaudí, 56
Bloc d'habitatges de caràcter racionalista, projectat per Pere Benavent de Barberà l'any 1932, promogut per ell mateix per a la seva esposa. Es tracta d'un arquitecte racionalista però allunyat dels postulats de Le Corbusier i el GATCEPAC. És un edifici entre mitgeres, de planta baixa, sis plantes pis i planta coberta, adaptat a la forma en V del solar. Té façanes a l'avinguda Gaudí i al carrer Castillejos, les dues pràcticament idèntiques, acabades amb obra vista als eixos laterals i amples terrasses al centre. La tria de materials fa que, a diferència de tants altres edificis racionalistes, aquest mantingui la seva imatge original gairebé intacta. Cal destacar els curiosos finestrons metàl·lics plegables. Les crugies són paral·leles a les mitgeres, que fan de murs de càrrega, enlloc de les façanes. Això permet projectar les terrasses com un voladís que penetra a l'interior de l'edifici, endarrerint el pla de façana. L'acabat és de maó vist, en línia amb el criteri de Benavent de fer servir «materials duradors en tot sentit, formes simples i lògiques, despesa concentrada en la qualitat i esforç per a vèncer tota preocupació injustificada»*.

A la façana de l'avinguda Gaudí, entre la planta baixa i el primer pis, hi ha en un costat un plafó ceràmic amb un relleu, obra de Víctor Moré i Verdaguer (1891 - 1967). Es representa un sant Francesc d'Assís que mostra els seus estigmes, amb el mont Taber al darrera, rodejat d'ocells i amb el llop de Gubbio.

*Los edificios de vivienda plurifamiliar en la arquitectura de Pere Benavent de Barberà (Patricia Segurola Soler, María Isabel Rosselló Nicolau.)